Deplorabilul trist

Deplorabilul trist, Spiridon si Costica  

   Atunci cand pasesti in marea piata a exuberantei politice, cu calm si incredere, poti observa ca un neplacut sentiment de dezamagire te cuprinde fara avertizare. O agonie perversa presarata cu timide dar hilare evenimente m-au adus in situatia de a urmari un nou serial de desene animate, care desi initial m-a amuzat teribil in ultima instanta s-a dovedit a fi o sfidare crasa asupra ideei fundamentale de politica, sa zicem liberala. Serialul cu pricina tocmai a avut premiera iar desi personajele si cei care au lucrat la producerea lui spera ca noi episoade vor mai vedea lumina zilei, realitatea va demonstra ca strangul deja a fost pregatit iar sfoara „murmura” de fericire. Nu pot spune ca evenimentele ce urmeaza sa le povestesc au fost premeditate sau ca scenariul a urmarit sa evidentieze un mesaj ascuns, nu, caci regretul de a fi intrat in contact cu un asemenea „show” inca imi tulbura calitatea gandurilor actuale. Vulgaritatea si repulsia probabil vor ramane intiparite in minte asemenea unei mahmureli ciudata fara placerea noptii precedente. Imi pare rau ca violentul meu cosmar vizual se va transpune si in mintile voastre insa unele „repere fundamentale” merita atentia noastra pentru a le putea urma cu „incredere”. In randurile urmatoare reproducerea serialului va fi pe intelesul tuturor intr-o nota pozitiva si obiectiva:
   „Intr-o atmosfera profund autentica, in judetul „Moldova”, Spiridon si Costica s-au intalnit la o cafea cu public pentru a decide care din ei merita atentia incontestabila a publicului si mai ales „votul” decisiv. Poate va intrebati si sunteti indreptatiti sa faceti acest lucru cine sunt acesti noi dar arhicunoscuti protagonisti. Nu multe persoane, in ciuda pretentiei publice a celor doi, ii cunosc in profunzime pe bebelusii politicii „recente”. Ei si-au dat intalnire in mioriticul salon al partidului de langa rau, pentru a se infrunta intr-un mod adult si serios. Cu o satisfactie confidentiala, Spiridon a inceput balul invitand la un vals verbal continuu pe stimabilul Costica, aratand publicului emotiile si sentimentul perpetuu de loialitate in „morala” politica de maine. Trebuie sa recunosc ca abilitatiile „celui cu plete” in ochi de a controla sintagma arhicunoscuta in zonele rurale si rrome „aaa” m-a impresionat, desi pe langa revirimentul spiritului liberal nu prea isi gasea aliati. Apoi frumoasa Dorina din targ, cea care a mediat atemporala confruntare dintre cei doi exponenti ai „iluminismului” liberal, i-a dat cuvantul atotputernicului Costica. Trecand peste culoarea improprie ce il poate situa in zona indienilor de preerie, cu calmul unui soricel de camp ce cu mare grija ciugulea dintr-o branza ce ostentativ era prea mare pentru capacitatiile sale limitate, Costica eruditul isi prezenta manifestul suprem. Pasiunea il coplesea insa emotiile sale erau puse intr-un destin comun, al celor multi lipsiti de impertinenta „elitistilor” care au monopolizat si condus subreda organizatie in „codrul” pustiit al nepasarii si uitarii politice. Tanarul Costica sublinia ca o „floare” ici si colo nu vor mai reusi sa atraga simpatii adevarate iar „revolutia” era in puterile lui, doar in ale lui. M-a socat totusi limpezimea si atentia la detalii a lui Costica caci el i-a raspuns lui Spiridon cu un mai grav si prelungit „aaa” care m-a facut pentru moment sa ma afiliez carismei sale si implicit proiectului sau politic bazat pe puterea „poporului”. Truismele si afinitatile regionale au mers mana in mana in fiecare cuvant si sintagma chiar daca „cafeaua” lor era publica, sovinismul limbii materne ii deranja la fiecare schimb de replici. Momentan lupta ramane indecisa caci urmatoarele episoade, in celebrul „to be continued”, promit elucidarea misterului. Avem totusi de-a face cu masacrarea completa a limbii romane si a perspectivelor liberalismului in Romania deci, cred cu toata inima ca urmatoarele episode ne vor oferi noi dovezi „terestre” in acesti Spiridon si Costica, capabili sa ne arate lumina”.
   Fara scrupule si cu o placere machiavelica ma voi ocupa in continuare de prezentarea caracteristicilor viitorului politic romanesc, cu adanci radacini in marginalizarea partidului de langa rau. Dedicat cauzei, cu o vitalitate fara pereche viitoarele fosile politice vor fi expuse publicului inca din fragedele liane puerile in care le putem regasi momentan. Serialul cred ca va continua, de altfel chiar sper si ma bazez pe acest lucru.   

Postări populare de pe acest blog

Ascultă-mi vocea

Smile

Frunza de artar, partea a II a